Köksträdgården

Utanför köket, på tomtens kallaste plats intill åkern, ligger köksträdgården.


Ej rättvisande bild på Köksträdgården 2008

I köksträdgården är kanske årets faser som allra tydligast. Gräva gräva gräva, så, rensa rensa rensa, skörda, gräva gräva gräva, läsa frökataloger - och så börjar det om igen.

Ambitionerna att odla är dock alltid större än ambitionerna att tillaga och äta - och det gäller inte bara de 25 kilo jordärtsskockor som lerjorden prackar på oss varje höst (NÅN SOM VILL HA?).

Till köksträdgården räknas även några bärbuskar: aronia, krusvinbär och björnbär, liksom vinodlingar som spaljerats mot en bodvägg. På en östvästlig rad ovanför trädgårdslanden står vidare fyra mullbärsträd. Två av dem är av den vanliga koreanska sorten Mulle, men de andra två är mer tveksamt härdiga – rött och svart mullbär.

Bäst i köksträdgården 2008:
Borlottibönor och de lila morötterna 'Purple Haze'. På de sistnämnda kokade jag vinröd morotsmarmelad smaksatt med stjärnanis och ingefära.



 


Vad innebär egentligen vintersquash???